Vareni.cz

Je Vareni.cz váš oblíbený zdroj informací? Zajímá vás, co hýbe Českem a světem právě dnes? Vareni.cz a Media24.cz vám přináší dnešní zprávy online přehledně a na jednom místě!
Přišel čas zahodit staré vzpomínky na mdlý kompot ze školní jídelny. Ukážeme vám, jak z podzimní úrody vykouzlit voňavý poklad, který se stane hvězdou každého stolu. Díky jednoduchému receptu snadno proměníte obyčejný kompot v delikatesu, která je hotová za dvacet minut a chutná božsky teplá i studená. Sklenice si připravte také, budeme i zavařovat!
Křen je jednou z tradičních surovin české kuchyně. Jídlům dodává nenapodobitelnou štiplavou chuť. Jak ho můžeme v kuchyni využít, kam se hodí a kde se projeví jeho řízná povaha nejlépe?
Zdeněk Pohlreich se v dalším díle pořadu Ano, šéfe! vydal do Mladé Boleslavi, aby pomohl restauraci, která je skutečným gastronomickým skanzenem. Podnik Retro Restaurace Asie funguje na trhu neuvěřitelných padesát jedna let a stále vaří českou čínu, na kterou se sjíždějí pamětníci z daleka. Šéf ovšem brzy zjistil, že nostalgie sama o sobě kuchařinu nespasí. Majitel Vratislav se sice chlubil konceptem „od soudruhů“...
Zkuste moje super vláčné palačinky s banánem. Ideální jsou k snídani i k večeři nebo jako dezert po obědě.
Dnes se vrhneme na přípravu domácích zavářek do polévky, jejichž základem je mouka a vejce. Ať už se jedná o polévkové nudle, kapání či vaječnou drobenku, polévka může být díky domácí zavářce pokaždé jiná, lepší a chutnější.
Bedly jsou skvělé jako řízky, tím však jejich využití nekončí! Tyto masité houby můžete přidat do polévek, zapékat s oříšky, připravit z nich tatarák nebo je podávat na smetaně. Objevte nové způsoby, jak si bedly vychutnat, a naučte se rozpoznat bezpečné druhy!
Litý perník dobře známe asi všichni. Jde o oblíbenou buchtu, do které suroviny jen zamícháme a vylijeme na plech. A ještě chutná snad úplně všem! Z obyčejného perníku k svačině však můžeme snadno vyčarovat i perník de luxe, který obstojí i jako narozeninový dort.
Poctivá valašská kyselica podle mě, Pražáka, který si ji zamiloval při svém pobytu v Beskydech. Ideální volba v situaci, kdy z čerstvé nasbíraných hub nechcete už podesáté v roce vařit bramboračku.
V Jihočeském kraji se tento týden u stolu sejde neobvyklá sestava, kde se jediná žena utká s přesilou hned čtyř mužů. Diváci se mohou těšit na souboj tradiční české kuchyně s exotickými chutěmi, ale i na překvapivé shody v menu. Všichni navíc musí splnit tajný úkol týdne a do svých pokrmů rafinovaně zakomponovat takzvanou vejmrdu, aniž by to ostatní poznali.
Tento palačinkový dort zvládne udělat každý! Je výborný a pouze z pár ingrediencí! S ovocem je ještě lepší.
Cheesecake je na první pohled lákavý dezert, který tvoří dvě vrstvy - krusta z rozdrobených sušenek a krémová vrstva. Jeho přípravy se nemusíte vůbec bát. Naučíme vás variantu s borůvkami, jahodovým přelivem, ale i netradiční s arašídy. A rozhodně jím potěšíte každou ženu!
Přemýšlíte, jak připravit klasické bramborové knedlíky, které budou nadýchané, pevné a nerozvaří se? Bramborové knedlíky jsou v české kuchyni a dalších kuchyních střední Evropy nepostradatelné. V každé oblasti si mohou připravovat trochu jinak, přestože základ z brambor, vajec a mouky je vždy stejný. V článku najdete osvědčený postup i suroviny a tipy, jak se vyhnout nejčastějším chybám. Jak připravit nejlepší bra...
Když si přinesete opravdu povedenou úrodu z lesa, možná už se cestou domů těšíte na houbové řízky. Smažené houby v trojobalu nebo těstíčku totiž patří mezi opravdové lahůdky, které rozštastní vegetariány i všežravce. Můžete je servírovat jako hlavní chod nebo jako chuťovku. Zapráší se po nich vždycky. Které houby jsou na řízky nejlepší?
Kuřecí prsa nemusí skončit jen jako nudný plátek na pánvi. Když je rozřízneme a naplníme, vzniknou rolky, kapsy nebo závitky – každý způsob má jiný trik a jiný výsledek. Rolka ukáže náplň po rozkrojení v plné kráse, kapsa je rychlejší a šťavnatější a závitek zase nabízí pevnější tvar a hodí se i na menší kousky masa.
Na tento recept potřebujete jen tři suroviny, sůl a pepř! Hotovo do 5 minut. Když na závěr posypeme vajíčka nasekanou pažitku, petrželkou, získají svěží chuť i hezčí vzhled.
Sladká jídla z brambor patří mezi oblíbené české speciality. Některé jsou ryze regionální jako například jabkance nebo natřásanka. Jiné, jako bramborové knedlíky s povidly nebo šišky s mákem, patří k evergreenům české kuchyně. Které bramborové pokrmy na sladko jsou nejoblíbenější?
Máloco vyvolá takovou radost v houbařském srdci, jako hnědé hlavy praváků či žluté kluboučky lišek. Když se urodí, přichází (někdy těžká fáze) rozhodování, jak je zužitkovat. Jak z nich dostat to nelepší: Jsou to houbové řízky, smaženice, houbová omáčka nebo kulajda?
Do pražské restaurace, kterou vede Olena z Ukrajiny, přijíždí na pomoc Zdeněk Pohlreich. Do podniku totiž skoro nikdo nechodí. Místo fungujícího týmu však šéfa čeká šokující zpráva: hlavní kuchařka den předem utekla, protože se ho bála. Majitelka se pod palbou kritiky za jídlo, které chutná jako „obnošená pošťácká brašna“. Podaří se Pohlreichovi vnést do chaosu řád?
Máte rádi bábovku nebo piškotové řezy v čokoládě? Pak by vás mohl nadchnout lamington. Co to je? Legendární australský dezert je jednoduchý až prostý, přitom až překvapivě lahodný. Jemný piškot v čokoládové polevě a kokosu zvládne každý začátečník. U protinožců jsou lamingtony národním symbolem. Dost možná zabodují i u vás!
Vypadá to jako hračka, ale i bramborová kaše má svůj postup. Pokud si nejste jistí, zkuste si s námi připravit hedvábnou bramborovou kaši pěkně krok za krokem.
Rychlé buchty z jednoduchého litého těsta zachrání nejednu snídani nebo pohoštění. Stačí pár surovin, jedna mísa a dortová forma, pekáček, srnčí hřbet či hlubší plech. Rozhodně se nikdy nepřejí, můžete je totiž nekonečně obměňovat.
Slepice (nebo častěji spíš kuře) na paprice je tak trochu návyková záležitost. Zvlášť pokud žijete ve střední Evropě. Tady máme totiž pro dušené drůbeží maso s paprikovou omáčkou slabost. A roli příliš nehraje, jestli se jako příloha podávají knedlíky, špecle, těstoviny nebo noky.
Máte-li rádi krémové polévky, pochutnáte si. Tato je pórková a dá se připravit se smetanou i bez. Díky fotonávodu ji zvládne každý začátečník.
V nové sérií Prostřeno! změří své síly pětice digitálních tvůrců, kteří budou muset před svými soupeři ukázat, zda umí tvořit i mimo svět sociálních sítí. Boj o body a kulinářskou čest však zkomplikují napjaté vztahy. Celý soutěžní týden se bude taktizovat a bojovat o přízeň ostatních. Kdo uvaří nejlíp a kdo vyhraje?
Zažili jste tu bezmoc, kdy se knedlíky během vaření rozpadly? Nebo byly po uvaření tak tvrdé, že byste jimi mohli zatloukat hřebíky? Pojďte si s námi připravit domácí houskové knedlíky podle receptu krok za krokem.
Dokážete si představit klasickou svíčkovou s něčím jiným než s nadýchaným kynutým knedlíkem? Nebo vepřové výpečky, zelí a? Správně: Knedlík. Máme jich spoustu druhů, většina se dá zaměňovat a hodí se k masu i omáčkám. Jak se které knedlíky připravují?
Konzervy jsou nedocenitelnou pomocí v každé kuchyni. Dlouho vydrží a dovedou vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny. Díky konzervám nemusíte hned běžet do obchodu, spolehlivě si totiž vystačíte se zásobami ve špajzu. Navíc na ně většinou ani nepotřebujete otvírák. Co můžete z konzerv snadno připravit?
Přestože může karbanátek působit na první pohled jako obyčejné jídlo, patří mezi oblíbené položky jídelních lístků už po generace. Jeho recepturu můžete upravovat podle svých možností a vždycky budete mít úspěch. Jaké karbanátky jste ještě možná nevyzkoušeli?
Restaurace Na Čertovce v turisticky vyhledávané lokalitě nedaleko Dolní Moravy má sice plné parkoviště, ale hosté se jí vyhýbají obloukem. Šéfkuchaři se hned po příchodu zvedá žaludek z interiéru se zvířecími kůžemi na zdech a z provozu, který podle něj zamrzl v roce 1995.
Dnes se naučíme krok za krokem připravit šťavnatého pečeného králíka na bílém víně s vůní rozmarýnu, skvělou přílohou je červené zelí s brusinkami.
Cukrářský krém je nepostradatelnou součástí mnoha českých i francouzských zákusků. Plníme jím věnečky, větrníky, eklérky, dorty i tartaletky nebo makronky. Jak připravit cukrářský krém doma stejně jako profi cukráři a kam ho použít?
Teplé a sladké hlavní chody, které potěší nejen děti. Vždyť kdo by odolal buchtičkám se šodó, plněným bramborovým knedlíkům s ovocem nebo klasické žemlovce s jablíčky? Obědy ve sladké podobě jsou spíše českou specifikou, ale proč ne. Občas je každý z nás rád zařadí do jídelníčku. Zkuste tyto prověřené recepty.
Sníte o rozpadavé a křehké vepřové pečínce? V našich krajích po nich snad občas prahne každý. Ať už se zelím a knedlíkem nebo jen s krajícem chleba. Jak si oblíbené kousky masa připravit?
Nakládané špekáčky nejsou jen hospodská klasika, ale i skvělá domácí pochoutka. Jak připravit nálev na utopence, který recept zvolit a jak dlouho by měli utopenci zrát?
K italskému způsobu života patří láska k dobrému jídlu, vášnivá oddanost chutím a různorodosti života. Těstoviny jsou jedním z tradičních pilířů italské kuchyně a také jedním z nejpopulárnějších jídel světa. Těstoviny sehrávají klíčovou roli ve Středozemní kuchyni, která je stále více spojována s dlouhověkostí a snižováním rizika chronických nemocí.
Letní měsíce bývají plné dovolených, přesunů i nových kulinářských prožitků. Jak vrátit stravovací návyky do starých pořádků (či nastolit nové)? Zeptali jsme se výživové poradkyně Karolíny Beranové z FitKitchen. Přinášíme vám tipy, jak nastolit zdravější stravovací návyky.
Recept na jemnou rybí polévku s kořenovou zeleninou a kousky lososa. Rybu lze zaměnit i za kapra či jinou bílou rybu podle toho, která nám chutná.
Tento týden se s kulinární show Prostřeno! vydáme na malebnou Vysočinu, kde se u jednoho stolu setká pětice soutěžících – tři ženy a dva muži. Bojovat se bude nejen o hlavní výhru 60 tisíc korun, ale také o prestiž nejlepšího kuchaře týdne. Celým týdnem navíc zamíchá úkol týdne, kterým je příprava salámu Vysočina. Kdo se s ním popere nejlépe a kdo ho jen tak ledabyle naservíruje?
Recept na výbornou smetanovou koprovou omáčku. Jen málo surovin zajistí lahodnou a jemnou chuť této oblíbené české klasiky.
Valašské frgály jsou tradiční velké koláče. Jejich cena bývá v obchodech přehnaně vysoká, proto se je podle FOTORECEPTU naučíme připravovat doma.
Květákový mozeček je klasika na českých stolech. Jednoduchý, rychlý a v sezoně cenově dostupný pokrm znají a milují celé generace. Připravíme ho jen z pár surovin, přesto dokáže potěšit lahodnou chutí i variabilitou. V článku najdete nejen tipy, jak si mozeček zpříjemnit i modernějšími variantami, ale také praktický recept na květák jako mozeček.
Vlašské ořechy nejsou jen obyčejnou surovinou. V kuchyni s nimi můžete kouzlit! Jak s nimi pracovat, kam je přidat, k čemu se hodí a jak je přirozeně zařadit do běžného jídelníčku?
Srbské rizoto je oblíbené jídlo, které se často podává ve školních jídelnách a kantýnách. Někdy ho můžeme najít i na jídelním lístku restaurací mezi hotovkami. Přestože název evokuje Balkán, skutečný původ pokrmu je spíše český, inspirovaný tradičními rýžovými pokrmy z jihovýchodní Evropy. Díky své jednoduchosti je srbské rizoto oblíbené jako rychlý oběd i večeře.
V premiérovém čtvrtečním díle se obávaný šéf Zdeněk vydá na Šumavu, kterou označuje za „výstavní skříň České republiky“. Podivuje se, jak je možné, že se v takové lokalitě někomu nedaří provozovat hospodu. Penzion Pláně v turisticky atraktivní oblasti vedou Eliška s Jakubem, avšak potýkají se s problémy.
Abychom kypěli zdravím, byli fit a psychicky odolní, potřebuje naše tělo dobré palivo. Co znamená dobře jíst? Zajímat se o to, co vkládáme do pusy, dbát na střídmost a vařit ze základních surovin. V jídle víc než kde jinde totiž často platí, že méně je více. S naším kvízem si můžete udělat obrázek o tom, jestli sami jíte zdravě.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika - to je základ každého guláše. Zbytek je pole otevřených možností. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky guláši sluší například houby, zelenina, bylinky nebo brambory.
Květákové placky a placičky jsou levné, přitom lahodné a vděčné. Ukážeme vám jejich přípravu krok za krokem, aby se nerozpadaly a chutnaly skvěle. Pokud budete chtít bezlepkovou variantu, jednoduše vyměňte strouhanku za vařené brambory. Zdravější placky také získáme pečením v troubě namísto smažení.
Voda z vařených těstovin je běžnou surovinou, kterou italští kuchaři používají při vaření. Těstoviny a omáčky jsou díky ní hladké a krémové - obsahuje totiž škrob, který zahušťuje, emulguje a spojuje chutě. Jak vodu z vařených těstovin využít a kam ji přidávat?
Doma si uvaříme jogurt tak, aby byl přesně podle nás: jemný, kyselejší, nebo hutný řecký. Stačí mléko, lžíce živého jogurtu a pár hodin stálého tepla. Ukážeme jednoduchý postup, možnosti bez jogurtovače i fígle, které dělají rozdíl.
Jak dodat dýni zajímavý šmrnc? Zkuste sladký dýňový kompot s pomerančem, medem nebo exotickým kořením. Studený ho můžete použít jako sladkou tečku nebo součást dezertů, teplý se báječně hodí k masu. Kdysi možná vzešel z nouze, dnes však existuje spousta variant, které z dýňového kompotu udělají klenot vaší spíže. Vyzkoušejte různé kombinace dýně s ovocem.
Strana 1 z 3